Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 01.12.2025
Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml).
pieczywo mieszane.
Makaron (130g) sos spaghetti (65 ml – 85 ml).
Kisiel pitny (200 ml). Alergeny: 1,9,11
Wtorek 02.12.2025
Zupa z fasolki szparagowej zielonej i żółtej z natką pietruszki (230 ml - 300ml).
pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), kotlet mielony drobiowy smażony (90 g).
Surówka z marchewki, jabłka z jogurtem naturalnym (65 g – 85 g).
Herbata z owoców leśnych z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Środa 03.12.2025
Zupa grochowa z boczkiem wędzonym i ziemniakami (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Kasza jęczmienna (130 g), schab pieczony w sosie własnym
(65 g – 45 ml) – (85 g – 65 ml).
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i olejem (65 g – 85 g ).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 04.12.2025
Pejzanka z białą kapustą i krojonymi pomidorami (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Pierogi z serem z polewą śmietanowo – waniliową (90 g – 120 g).
Kompot z czerwonej porzeczki z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 04.12.2025
Zupa pieczarkowa z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), filet z miruny panierowany pieczony (90 g ).
Brokuł zgotowany z masłem i bułką (60 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 08.12.2025
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Ryż z truskawkami z polewa śmietanowo - jogurtową (160 g – 180 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 09.12.2025
Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
Kopytka (120 g), sos mięsny wieprzowy
(65 ml) – ( 85 ml). Ogórek konserwowy (40 g).
Herbata z owoców leśnych z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9
Środa 10.12.2025
Rosół z makaronem i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), udko pieczone w ziołach (100 g).
Marchewka z groszkiem zasmażana na maśle (65 g – 85 g).
Galaretka pitna (200 ml). Alergeny: 1,7,9
Czwartek 11.12.2025
Zupa ziemniaczano – porowa na maślance (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Makaron penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami (130 g – 180 g).
Woda z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Piątek12.12.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), filet z miruny pieczony w ziołach (95 g).
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i olejem (65 g – 85 g).
Sok malinowy (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 15.12.2025
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Makaron z serem, masłem i cynamonem (160 g – 180 g).
Sok multiwitamina (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 16.12.2025
Manna na rosole z natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), karczek wieprzowy pieczony w przyprawie grillowej (90 g).
Surówka z ogórka kiszonego, ogórka zielonego z majonezem (65 g – 85 g).
Kompot truskawkowo - porzeczkowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,7,9,11
Środa 17.12.2025
Zupa brokułowi z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Ryż (130 g), filet z kurczaka z warzywami po chińsku (45 ml – 65 ml).
Herbata owocowa z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 18.12.2025
Zalewajka z ziemniakami, boczkiem wędzonym i kiełbaską (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Pierogi z mięsem okraszone skwarkami (90 g – 120 g).
Kapusta z grochem (65 g).
Kompot z owoców suszonych (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 19.12.2025
Barszczy czerwony z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), filet z miruny panierowany pieczony (95 g).
Mieszanka warzyw z ziołami na parze (65 g – 85 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
