Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Piątek 09.05.2025
Zupa pieczarkowa z makaronem (300 ml).
Ziemniaki (150 g), filet z mintaja panierowany pieczony (90 g) .
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli z olejem (65 g – 85 g).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 12.05.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami (300 ml).
Makaron z serem, masłem i cynamonem (230 g) - (280 g).
Kompot porzeczkowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,7,9
Wtorek 13.05.2025 kl. I - III
Zupa z fasolki szparagowej żółtej i zielonej z ziemniakami i natką pietruszki (300ml),
Pieczywo mieszane
Ziemniaki (150 g), stek wieprzowy smażony z cebulką (90 g ).
Surówka włoska z buraka z olejem (65 g).
Napar żurawinowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,7,9,11
Środa 14.05.2025 kl. I - III
Zupa ziemniaczano – porowa na maślance (300 ml).
Kasza jęczmienna ( 150 g), pulpecik w sosie pieczarkowym (65 g + 75 ml).
Surówka z ogórka zielonego, ogórka kiszonego, szczypiorku z majonezem (65 g).
Woda z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Czwartek 15.05.2025 kl. I – III
Zupa zacierkowa (300 ml), pieczywo mieszane
Prażaki okraszone cebulką (130 g), Kapusta kiszona gotowana z boczkiem wędzonym (65 g).
Syrop malinowy
Alergeny: 1,7,9,11
Piątek 16.05.2025 kl. IV – VIII
Żurek- zalewajka z kiełbasą (300 ml), pieczywo mieszane
Piątek 16.05.2025 kl. I - III
Żurek- zalewajka z kiełbasą (300 ml), pieczywo mieszane
Ziemniaki (150 g), jajko gotowane w sosie chrzanowym (30 g),
Surówka z marchewki, jabłka z jogurtem naturalnym (65 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny:
1,3,7,9,11