Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 08.09.2025
Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Makaron (130 g), sos spaghetti (65 ml – 85 ml).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).Woda z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 09.08.2025
Zupa kalafiorowa z ziemniakami (230 ml - 300ml), pieczywo mieszane.
Ziemniaki (150 g), kotlet mielony wieprzowy smażony ( 90 g).
Sałata z jogurtem naturalnym i śmietaną (70 g).
Galaretka pitna (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Środa 10.08.2025
Żur – zalewajka z boczkiem wędzonym (230 ml - 300 ml), pieczywo mieszane.
Kasza jęczmienna ( 130 g), pieczeń ze schabu w sosie własnym
(45 g – 65 ml) – (65 g – 85 ml). Buraczki zasmażane na maśle (65 g – 85 g).
Napar z owoców leśnych z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 11.09.2025
Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Ryż (130 g), leczo warzywne z kiełbasą (130 g) - (180 g).
Kompot jabłkowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Piątek 12.09.2025
Zupa szczawiowa z makaronem i jajkiem gotowanym (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), filet z morszczuka panierowany pieczony (90 g).
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli z olejem (65 g – 85 g).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 15.09.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml).
pieczywo mieszane.
Makaron z serem, masłem i cynamonem (230 g – 280 g).
Kompot porzeczkowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 16.09.2025
Manna na rosole z natką pietruszki (230 ml - 300 ml), pieczywo ieszane.
Ziemniaki (150 g), kotlet schabowy panierowany smażony (90 g).
Mizeria z jogurtem naturalnym i śmietaną (70 g).
Napar owocowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,911
Środa 17.09.2025
Zupa pieczarkowa z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), miruna panierowana pieczona (90 g).
Surówka z marchewki z jogurtem naturalnym i chrzanem (65 g – 85 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Czwartek 18.09.2025
Zupa fasolowa z ziemniakami i boczkiem wędzonym (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Kasza gryczana (130 g), gulasz po węgiersku z papryką i pomidorami (130 g – 180 g).
Ogórek małosolny (30 g). Woda z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Piątek 19.09.2025
Zupa pomidorowa z ryżem (230 ml – 300 ml).
Knedle ze śliwką polane masłem i bułką tartą (180 g – 230 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9