Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 06.10.2025
Zupa grochowa z ziemniakami (230 ml - 300 ml), IV-VIII
Zupa zacierkowa z ziemniakami (230 ml – 300 ml), I - III
pieczywo mieszane.
Ryż z truskawkami i polewą jogurtowo-śmietanową(210 g – 280 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 07.10.2025
Krupnik z kaszy pęczak z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300ml),
pieczywo mieszane.
Kluski na parze (130 g – 160 g), sos mięsny wieprzowy ( 45 g – 65 ml) – (65 g – 85 ml).
Kapusta biała gotowana z pomidorami (60 g – 85 g).
Sok malinowy (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Środa 08.10.2025
Zupa pomidorowa z makaronem (230 ml - 300 ml).
Ziemniaki (150 g), udko pieczone na maśle w ziołach (100 g).
Mizeria z jogurtem naturalnym i śmietaną (65 g – 85 g).
Lemoniada z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Czwartek 09.10.2025
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Kasza jęczmienna (130 g), szynka pieczona w sosie własnym (95 ml – 130 ml).
Buraczek zasmażany na ciepło (65 g – 85 g).
Napar owocowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Piątek 10.10.2025
Zupa wiśniowa z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), filet z miruny panierowany smażony (90 g).
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli z olejem (65 g – 85 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9,11
Poniedziałek 13.10.2025
Zupa pejzanka z ziemniakami, kapustą białą, krojonymi pomidorami i natką pietruszki
(230 ml - 300 ml), pieczywo mieszane.
Ryż (130 g), filet z kurczaka z warzywami po chińsku (90 g – 130 g).
Kompot jabłkowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Środa 15.10.2025
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), stek wieprzowy smażony z cebulą(95 g).
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i olejem (65 g – 85 g).
Kompot porzeczkowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 16.10.2025
Rosół z makaronem i natką pietruszki (230 ml – 300 ml)..
Ziemniaki (150 g), potrawka drobiowa z kurczaka (90 g – 130 g).
Galaretka pitna (200 ml), śliwka Alergeny: 1,7,9
Piątek 17.10.2025
Kapuśniak z kiszonej kapusty (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), filet z mintaja panierowany smażony (95 g).
Fasolka szparagowa gotowana z masłem i bułką tartą (50 g).
Lemoniada z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9,11