Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 17.11.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami (230 ml - 300 ml), pieczywo mieszane.
Naleśniki z dżemem (120 g – 160 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Wtorek 18.11.2025
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki (230 ml - 300ml), pieczywo mieszane.
Makaron penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami ( 160 g) - (180 g).
Sok jabłkowy Tymbark (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Środa 19.11.2025
Barszcz ukraiński z ziemniakami (230 ml - 300 ml), pieczywo mieszane.
Kasza gryczana (130 g), szynka wieprzowa pieczona w ziołach
(65 g – 45 ml) – (85 g – 65 ml).
Surówka z pora, jabłka, kukurydzy z jogurtem naturalnym i majonezem (65 g – 85 g ).
Kompot owocowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Czwartek 20.11.2025
Krupnik z ryżu z warzywami (230 ml - 300 ml), pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), kotlet schabowy wieprzowy panierowany (90 g ).
Mizeria z ogórka zielonego, rzodkiewki z jogurtem naturalnym i śmietaną (65 g – 85 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 21.11.2025
Zupa szczawiowa z makaronem i jajkiem gotowanym (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), filet z miruny w sosie greckim (90 g – 65 ml ).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 24.11.2025
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (230 ml – 300 ml), pieczywo mieszane.
Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą (200 g – 280 g).
Sok malinowy z wodą (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Wtorek 25.11.2025
Zupa kalafiorowa z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki (150 g), pulpecik wieprzowy w sosie pomidorowym
(85 g – 45 ml) – (90 g – 65 ml).
Surówka z białej kapusty, marchewki, pora z majonezem (65 g – 85 g).
Napar żurawinowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Środa 26.11.2025
Zupa koperkowa z ziemniakami (230 ml – 300 ml), pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), stek wieprzowy smażony z cebulą (90 g).
Surówka włoska z buraka z jabłkiem i olejem (65 g – 85 g).
Kompot jabłkowo - agrestowy z miodem i cytryną (200 ml) Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 27.11.2025
Zupa fasolowa z ziemniakami i boczkiem wędzonym (230 ml – 300 ml), pieczywo mieszane.
Ryż (130 g), filet z kurczaka z warzywami w sosie carry (85 ml -95 ml).
Kisiel pitny (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 28.11.2025
Zupa pomidorowa z zacierką (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), filet z miruny panierowany smażony w ziołach (95 g).
Mieszanka warzyw gotowanych na parze (65 g – 85 g).
Sok multiwitamina Tymbark (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
