Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 20.10.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml).
pieczywo mieszane.
Jabłko w cieście naleśnikowym (210 g – 280 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Wtorek 21.10.2025
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300ml).
pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), kotlet pożarski drobiowy smażony ( 90 g).
Surówka z marchewki, pora, kukurydzy z majonezem (65 g – 85 g).
Woda z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Środa 22.10.2025
Zupa ziemniaczanka z natką pietruszki (230 ml - 300 ml), banan.
pieczywo mieszane.
Makaron (130 g), pulpet wieprzowy w sosie chrzanowym (65 g – 65 ml) – (85 g – 85 ml).
Ogórek kiszony (50 g ).
Kompot owocowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Czwartek 23.10.2025
Zupa fasolowa z ziemniakami i boczkiem wędzonym (230 ml - 300 ml),
pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), kotlet schabowy panierowany smażony (90 g).
Marchewka mini z masłem i bułką tartą (65 g – 85 g).
Herbata truskawkowa z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 24.10.2025
Barszczyk czerwony z makaronem (230 ml – 300 ml).
Ryż (130 g), filet z karmazyna panierowany smażony z sosem cytrynowym (90 g – 65 ml).
Surówka z selera, jabłka z jogurtem naturalnym (65 g – 85 g).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9
Poniedziałek 27.10.2025
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml - 300 ml).
pieczywo mieszane.
Makaron, sos spaghetti (180 g – 230 g).
Napar owocowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Wtorek 28.10.2025
Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
Ziemniaki z koperkiem (150 g), karkówka pieczona w przyprawie grillowej (90 g).
Surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów z olejem i ziołami prowansalskimi (65 g – 85 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Środa 29.10.2025
Zupa grochowa z ziemniakami i boczkiem wędzonym (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Kasza pęczak (130 g), gulasz po myśliwsku z mięsa wieprzowego z ogórkiem konserwowym i pieczarkami (65 g – 65 ml) – (85 g – 85 ml).
Kisiel pitny (200 ml). Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 30.10.2025
Zupa brokułowa z ziemniakami i natką pietruszki (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Pierogi z mięsem okraszone cebulką (120 g – 180 g).
Kapusta kiszona gotowana z boczkiem wędzonym i kiełbaską (65 g – 85 g).
Napar wiśniowy z miodem i cytryną (200 ml). Alergeny: 1,7,9
Piątek 31.10.2025
Żurek – zalewajka z ziemniakami (230 ml – 300 ml).
pieczywo mieszane.
Ziemniaki z koperkiem (150 g), kotlet z ryby smażony (95 g).
Surówka z marchewki z chrzanem i jogurtem naturalnym (65 g – 85 g).
Sok malinowy z wodą (200 ml). Alergeny: 1,3,4,7,9,11
