Jadłospis klasy 1 - 8
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta
Poniedziałek 02.06..2025
Pejzanka z ziemniakami i natką pietruszki (300 ml).
Pierogi z serem i polewą śmietanowo - jogurtową (180 g) - (210 g).
Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Wtorek 03.06.2025
Zupa grochowa z boczkiem wędzonym (300ml),
pieczywo mieszane.
Ziemniaki (150 g), kotlet rybny panierowany smażony (90 g ).
Surówka z ogórka kiszonego, cebuli z olejem rzepakowym (65 g – 85 g).
Kompot owocowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,4,9,11
Środa 04.06.2025
Kapuśniak z młodej kapust z ziemniakami i koperkiem (300 ml),
pieczywo mieszane.
Kasza bulgur ( 130 g), gulasz wieprzowy po węgiersku
(45 g + 45 ml) – (65 g – 65 ml).
Maślanka (200 ml).
Alergeny: 1,7,9,11
Czwartek 05.06.2025
Zupa brokułowi z ziemniakami i natką pietruszki (300 ml).
Makaron penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami (130 g – 180 g).
Napar z owoców leśnych z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,7,9
Piątek 06.06.2025
Manna na rosole z natką pietruszki (300 ml).
Ziemniaki (150 g), stek wieprzowy smażony z cebulą (90 g),
Buraczek czerwony zasmażany na maśle (65 g – 85 g).
Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny:1,7,9
Poniedziałek 09.06.2025
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami i natką pietruszki (300 ml).
Kluski leniwe z masłem i cukrem (180 g) - (210 g).
Mięta z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Wtorek 10.06.2025
Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki (300ml).
Ziemniaki (150 g), kotlet pożarski smażony (90 g).
Mizeria (65 g – 85 g).
Napar żurawinowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Środa 11.06.2025
Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki (300 ml).
Makaron kokardka (130 g), pulpet w sosie paprykowo – śmietanowym.
(85 g - 65 ml) - (90 g - 85 ml). Kisiel pitny (200 ml).
Alergeny:1,3,7,9
Czwartek 12.06.2025
Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (300 ml),
pieczywo mieszane.
Kartacze z mięsem polane skwarkami (130 g – 180 g).
Kapusta kiszona zasmażana na ciepło (65 g – 85 g).
Galaretka pitna (200 ml).
Alergeny: 1,3,7,9,11
Piątek 13.06.2025
Zupa pieczarkowa z makaronem (300 ml).
Ziemniaki (150 g), ryba smażona w sosie greckim
(90 g – 45 ml) – (90 g – 65 ml).
Kompot porzeczkowy z miodem i cytryną (200 ml).
Alergeny: 1,3,4,7,9