Jadłospisy I-VIII
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta.
22.04.2024 Poniedziałek
| Grochówka z ziemniakami i wędzonym boczkiem (300 ml), pieczywo mieszane. Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną (210 g)-(280 g). Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
|
23.04.2024 Wtorek
| Zupa kalafiorowa z natką pietruszki (300 ml), pieczywo mieszane. Ryż (150 g), gulasz węgierski z papryką i pieczarkami . (75 g-75 ml)-(85 g-100 ml) . Sok malinowy z miodem i cytryną (200 ml).
|
24.04.2024 Środa
| Krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki (300 ml), pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), schab wieprzowy panierowany (90 g). Buraczki zasmażane na maśle (65 g)-(85 g). Napar z owoców leśnych z miodem i cytryną (200 ml).
|
25.04.2024 Czwartek | Barszcz biały z kiełbaską (300 ml), pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), wątróbka drobiowa duszona w sosie (30 g-45 g)-(30 ml-45 ml). Surówka z ogórka kiszonego z marchewką, cebulą i olejem (85 g). Herbata pigwowo-truskawkowa z miodem i cytryną (200 ml).
|
26.04.2024 Piątek | Zupa szczawiowa z makaronem (300 ml). Ziemniaki (150 g), ryba miruna panierowana smażona (90 g). Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i olejem (65 g)-(85 g) . Galaretka pitna (200 ml).
|
29.04.2024 Poniedziałek | Kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem (300 ml) pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), jajko sadzone (50 g). Marchewka z groszkiem zasmażana na maśle (65 g)-(85 g). Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
|
30.04.2024 Wtorek | Rosół z makaronem z natką pietruszki (300 ml). Ziemniaki ( 150 g), potrawka z kurczaka w sosie (60 g-40 ml)-(85 g-65 ml). Kisiel (200 ml). |