Jadłospis I-VIII
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta.
Poniedziałek 20.01.2025 | Barszcz ukraiński (300 ml). pieczywo mieszane. Makaron z serem, masłem i cynamonem (250 g – 280 g). Herbata wiśniowa z miodem i cytryną (200 ml).
|
Alergeny: 1,6,7,9,10 |
Wtorek 21.01.2025 | Manna na rosole z natką pietruszki (300 ml). pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), stek wieprzowy smażony z cebulką (85 g). Surówka z selera i jabłka z jogurtem naturalnym (65 g – 85 g). Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml).
| Alergeny: 1,6,7,9,10 |
Środa 22.01.2025 | Zupa grochowa z ziemniakami (300 ml). pieczywo mieszane. Kasza pęczak (130 g), pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym (45 g-65 ml ) – (65 g – 75 ml). Ogórek kiszony (30 g). Kompot z czerwonej porzeczki z miodem i cytryną (200 ml).
| Alergeny: 1,3,6,9,10 |
Czwartek 23.01.2025 | Zupa koperkowa z ziemniakami (300 ml). pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), filet z piersi kurczaka panierowany (95g). Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (65 g – 85 g). Syrop malinowy (200 g).
| Alergeny: 1,6,7,9,10 |
Piątek 24.01.2025 | Zupa pieczarkowa z makaronem (200 ml). Ziemniaki (150 g), filet z miruny panierowany smażony (90 g). Fasolka szparagowa gotowana z masłem i bułką tartą (65 g – 85 g). Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
| Alergeny: 1,3,4,6,7,9 |