Jadłospis I-VIII
Alergeny: 1-seler, 2 – gluten, 3 – skorupiaki, 4 – jaja, 5 – ryby, 6 – łubin, 7-mleko i jego przetwory, 8 – mięczaki i małże, 9 – gorczyca, musztarda, 10 – orzechy, 11 - orzeszki ziemne, 12 – ziarna sezamu, 13 – soja, 14 – dwutlenek siarki . Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12, wg oświadczenia producenta. Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta.
Poniedziałek 10.02.2025 | Krupnik z ryżu z warzywami i natką pietruszki (300 ml). pieczywo mieszane. Ziemniaki (150g), jajko sadzone (30 g) Marchewka mini gotowana z masłem i bułką tartą (60 g – 75 g). Napar pigwowy z miodem i cytryną (200 ml).
|
Alergeny:
1,3,7,9,11 |
Wtorek 11.02.2025 | Zupa ziemniaczano – porowa na maślance (300 ml). pieczywo mieszane. Pierogi z mięsem okraszone cebulką (120 g – 140 g). Kapusta kiszona gotowana z boczkiem wędzonym i kiełbasą (65 g – 85 g). Herbata czarna z miodem i cytryną (200 ml).
| Alergeny:
1,3,7,9,11 |
Środa 12.02.2025 | Zupa fasolowa z ziemniakami (300 ml). pieczywo mieszane. Ryż (130 g ), filet z indyka z warzywami po chińsku (90 g – 110 g). Galaretka pitna (200 ml).
| Alergeny:
1,7,9,11 |
Czwartek 13.02.2025 | Zupa kalafiorowa z makaronem (300 ml). Ziemniaki (150 g), wątróbka drobiowa duszona w sosie z cebulką (30 g – 45 ml) – (45 g – 45ml ). Ogórek kiszony (30 g). Herbata zielona z miodem i cytryną (200 ml).
| Alergeny:
1,7,9 |
Piątek 14.02.2025 | Barszcz biały z ziemniakami (300 ml). pieczywo mieszane. Ziemniaki (150 g), filet z miruny smażony panierowany (90g). Surówka z marchewki z jogurtem naturalnym i chrzanem (65 g – 85 g). Sok malinowy (200 ml).
| Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11 |